ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ

 

1716018360373

 

 

                                              

                   АМБИЈЕНТАЛНО ЕДУКАТИВНО КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА

                         

Место: Библиотека ТШ "Никола Тесла"

Време: 22.04.2024.

Тема: Обележавање 22.04. Међународног Дана планете Земље

Активност: Активност: Израда плаката "Еколошки бонтон"

Учесници: - ученици од 5. до 8. разреда, чланови едукативно - креативних радионица

                    наше школе уз наставнице Цецу и Ружицу и пратњу директора школе

                     Чекеринац Горана.

                     - ученици Техничке школе ''Никола Тесла'' као домаћини уз своју професори-

                       цу српског језика Горицу Мајсторовић,

                     - ученици Гимназије "Сава Шумановић" уз професорицу музике Ивану и њену

                       ћерку Исидору, некадашњу нашу ученицу и садашњу ученицу средње школе

                     "Милан Петровић" у Новом Саду.

Како се уназад годинама овај датум обележава различитим планираним активностима, тако смо и ове године са нашим ученицима од 5. до 8. члановима едукативно-креативних радионица и ученицима ТШ “Никола Тесла” и Гимназије “Сава Шумановић” поводом обележавања 22. априла Дана планете Земље унапред договорили заједничку радионицу.

Приликом уласка у школски ходник дочекало нас је изненађење јер је на зиду постављен плакат поводом обележавања овог значајног датума због којег смо се и окупили. Израдили су га ученици ТШ са наставницом биологије Данијелом Бранковић.


Припреме смо започели почетком марта својеручном израдом рециклираног папира по једноставном рецепту. У изради рециклираног папира учествовали су сви ученици од 1. до 8. разреда наше школе. Својеручно израђен рециклирани папир обликовали смо у картице, на заједничкој радионици средњошколци су нам помогли да на њима испишемо главна правила еколошког понашања. Заједнички смо применом усвојених техника обликовања папира (током марта,при изради куглица и увртању у траке креп папира за контурисање слова наслова, такође учествују сви наши ученици) израдили наслов плаката: "Еколошки бонтон" ; Дан планете Земље

22.04. и поруку: "Чувајмо природу да би она сачувала нас".

Доказ задовољства радном атмосфером и производом заједничког рада је продужетак рада за пола сата од договореног трајања радионице од 45 мин.

По повратку у школу, на картице са еколошким правилима додали смо својеручно испресоване цветиће и листиће убране у парку у близини школе. Плакат "Еколошки бонтон" поставили смо крај већ постојећег плаката "Еколошка азбука" - стихови Добрице Ерића, како би нас свакодневно подсећали "Чувајмо природу да би она сачувала нас!"

Циљеви едукативно креативне радионице: да ученици на занимљив и креативан начин, спајањем знања из природних и друштвених наука и вештина примењене уметности, схвате важност очувања животне средине и стекну јасну слику о предностима рециклаже. Да се науче да буду чувари природе.

                                                                   Светлана Танацковић

                                                              дипл. дефектолог соматолог